W pracy zaprezentowano wyniki badań wpływu temperatury
na aktywność wody miodów w postaci płynnej oraz półpłynnej
(częściowo skrystalizowanej) oraz wyniki badań intensywności
odwadniania tych miodów w warunkach kontrolowanych.
Stwierdzono iż aktywność wody miodów zmienia się wraz ze
wzrostem temperatury. Charakter tych zmian jest paraboliczny
z maksimum zależnym od postaci i odmiany miodu. Na
podstawie analizy uzyskanych krzywych parabolicznych określono
przedział temperatury w zakresie którym badane miody
charakteryzują się najwyższą aktywnością wody. Stwierdzono
również że odwadnianie miodu w postaci półpłynnej (częściowo
skrystalizowanej) charakteryzuje się wyższą intensywnością
w porównaniu do odwadniania miodu płynnego.
The paperpresents the results of studies on the influence of
temperatureon the wateractivity of honey in a liquid and semiliquidstate
(partlycrystallized)and results of investigations
of the dehydrationintensity of thesehoneysundercontrolledconditions.
It was foundthat the honeywateractivitychanges
with the increase of temperaturę. The nature of thesechangesisparabolic
with the maximum depending on the form and
variety of honey.Based on analysis of graphs of changes
of wateractivity was determined the temperaturerange in
whichtestedhoney’shave the highestwateractivity. It was alsofoundthat
the dehydration of honey in semi-liquid (partlycrystallized)
form ischaracterized by a higherintensity in comparison
to the dehydration of liquidhoney.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00