Wpływ pakowania w atmosferze modyfikowanej na jakość sensoryczną pieczarek przechowywanych w warunkach chłodniczych The influence of modified atmosphere packaging on mushrooms sensory quality during refrigerated storage
Celem badań przedstawionych w niniejszym artykule było określenie wpływu trzech różnych mieszanin gazowych oraz trzech
różnych folii na zmiany jakości świeżych pieczarek przechowywanych w warunkach chłodniczych. Zrealizowane badania obejmują
ocenę sensoryczną oraz analizę zmian składu mieszaniny gazowej wewnątrz opakowań. Badania wykonane były na pieczarkach
przechowywanych w chłodziarce, w temp. 8˚C. Ocenę jakości pieczarek przeprowadzono w dniu zakupu oraz co drugi
dzień przez 21 dni przechowywania.
The aim of the study is to investigate the influence of three
different gas mixtures and three types of packaging film to
changes the quality of fresh mushrooms stored in modified atmosphere.
Analysis of research includes sensory evaluation
and analysis of changes in the composition of the gas mixtures
inside the packaging Tests were performed at the mushrooms
stored in a refrigerator at a temperature of 8˚C, at the
date of purchase and every second day during 21 days of storage.
Selection of the gas mixture composition and the type
of the packaging bag has an impact on changes in quality of
mushrooms.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00