Matematyczny opis zmian masy w procesie rehydratacji suszonych plasterków korzenia pietruszki Mathematical description of mass changes of dried parsley root slices during rehydration
W artykule przedstawiono wyniki badań procesu rehydratacji suszonych plasterków korzenia pietruszki. Grubość plasterków
wynosiła 6 mm, temperatura suszenia 60°C. Proces prowadzono w wodzie destylowanej (objętości 100, 200, 300, 400 i 500
cm3) o temperaturach 20, 40, 60, 80 i 100°C. Wyznaczano krotności przyrostu masy (stosunek masy rehydratowanego suszu do
masy początkowej suszu). Do opisu procesu rehydratacji wykorzystano model empiryczny Singh-Kulshrestha (SK). Współczynniki
modelu uzależniono od parametrów procesu rehydratacji.
The rehydration of dried parsley root slices was studied.
Samples were cut into 6 mm slices. Temperature of drying
air equaled 60°C. The effect of initial distilled water volume
(100, 200, 300, 400 and 500 cm3) and rehydration temperature
(20, 40, 60, 80 and 100°C) on the rehydration characteristics
of dried parsley root slices was investigated. The
ratio of the mass of rehydrated dried slices to initial mass of
dried slices was determined. The empirical Singh-Kulshrestha
(SK) model was used to describe the rehydration process.
The coefficients of the SK model were conditioned to the
parameters of rehydration.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00