The influence of cooking on nutritional and functional compounds content in potato tubers® Wpływ gotowania na zawartość odżywczych i funkcjonalnych składników w bulwach ziemniaka®
Potatoes are good source of phenolic compounds and vitamin
C. Unfortunately during processing level of these compounds
is lowered. Therefore it is so important to evaluate the influence
of processing (cooking) on content of health–promoting
compounds in potatoes. The potato tubers were peeled and
cooked. The level of nutritional compounds, dietary fiber,
vitamin C, total phenolic content (TPC), flavonoids and antioxidative
activity were measured in raw and cooked potatoes.
Cooking process of potatoes leaded to decrease in the
content of proteins, lipids, starch, ash and total, insoluble
dietary fiber. A loss of vitamin C, as well as polyphenols and
flavonoids also was observed, that resulted in a decrease of
antioxidant activity. Cooking process reduced the nutrients
content, mainly starch and mineral compounds.
Ziemniaki są dobrym źródłem witaminy C oraz polifenoli.
Niestety podczas ich przetwarzania zawartość tych składników
spada. Ważne jest zatem określenie wpływu gotowania
na zawartość składników prozdrowotnych w ziemniakach.
Bulwy ziemniaka przed ugotowaniem obrano. W ziemniakach
surowych oraz poddanych gotowaniu określono poziom
składników odżywczych, błonnika pokarmowego, witaminy
C, zawartość polifenoli ogółem, flawonoidów oraz aktywność
antyoksydacyjną. Proces gotowania ziemniaków
spowodował zmniejszenie zawartości białka, tłuszczy, skrobi,
popiołu oraz błonnika nierozpuszczalnego. Zaobserwowano
także utratę witaminy C, polifenoli i flawonoidów, co
skutkowało obniżeniem aktywności antyoksydacyjnej. Gotowanie
zmniejszyło zawartość składników odżywczych, głównie
skrobi i składników mineralnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00