W pracy przedstawiono stanowisko badawcze, za pomocą
którego może być realizowany cykl badań operacji mieszania
nieniutonowskich płynów spożywczych. Stanowisko wyposażone
jest w aparaturę pomiarową w postaci obrotomierza
i czujnika momentu obrotowego oraz w oprogramowanie
umożliwiające rejestrację i przetwarzanie danych. Uzyskane
parametry operacji mieszania oraz parametry reologiczne
posłużą do budowy modeli mieszania strukturalnych
płynów spożywczych z uwzględnieniem zmian ich charakterystyk
reologicznych w czasie.
The paper presents a research stand for studies of mixing of
non-Newtonian food fluids. The stand is equipped with a tachometer
and torque sensor and software enable recording
and processing the measurements’ data. The resulting parameters
of the mixing process and the rheological parameters
can be used to develop models for the mixing of non-Newtonian
fluids, including their changes in rheological characteristics
in time.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00