Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ substancji organicznej w glebie na jakość surowców do produkcji żywności. Część I - Poprawa właściwości gleb

Tytuł:
Wpływ substancji organicznej w glebie na jakość surowców do produkcji żywności. Część I - Poprawa właściwości gleb
Influence of organic substance in the soil on quality of foodstuffs. Part I - Improvement of soil properties
Autorzy:
Maciejewska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/228605.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2004, T. 14, nr 1, 1; 18-19
0867-793X
2719-3691
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań z doświadczeń polowych, które dotyczyły wpływu nawozu otrzymanego z węgla brunatnego z dodatkiem torfu na zmiany właściwości i żyzności gleb piaszczystych. 7. przeprowadzonych hadań wynika, że zastosowany nawóz wpłynął na poprawę odczynu gleb, ponad 2-krotny wzrost ogólnej zawartości węgla organicznego oraz poprawę właściwości sorpcyjnych, fizycznych i wodnych gleb. Wyniki badań dotyczące składu frakcyjnego materii organicznej gleb nawożonych niekonwencjonalnym nawozem wykazały istotny i dodatni wpływ lego nawozu na właściwości próchnicy

Results of field experiments concerning influence of the fertilizer made of brown coal with addition of a peat on sand soils properties and fertility are given in the paper. On the basis of the investigations it can be seen that application of this fertilizer effected in improvement of soil reaction in increase of total content of organic carbon (over twice as much) as well as in improvement of sorptive, physical and water properties of the soils. Results of studies of fractal contents of the organic matter of the fertilized solis prove its essential and positive influence on properties of the humus.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies