Przedmiotem badań przedstawionych w artykule było oznaczenie
zawartości tłuszczu i określenie składu kwasów tłuszczowych
oraz izomerów trans w tłuszczu wydzielonym z wyrobów
seropodobnych dostępnych na polskim rynku.
Przeprowadzone badania wykazały, że badane wyroby charakteryzowały
się zróżnicowaną zawartością tłuszczu i zróżnicowanym
składem kwasów tłuszczowych. W tłuszczu
wszystkich badanych produktów stwierdzono obecność izomerów
trans kwasu C18:1 oraz C18:2. Udział tych izomerów
w ogólnym składzie kwasów tłuszczowych wynosił od 0,39%
do 3,63%. W pięciu z dziesięciu analizowanych produktach
stwierdzono też niewielkie ilości sprzężonego kwasu linolowego
(CLA), od 0,02% do 0,09%.
The subject of the research presented in the article was to determine
fat content and fatty acid composition and trans isomers
content in fat extracted from cheese-like products available
on the polish market.
It demonstrated that the analyzed food products were characterized
by diversified content of fat and diversified composition
of particular groups of fatty acids (saturated, monoenoic
and polyenoic). Fat of all examined products was
found to contain trans isomers of C18:1 and C18:2 acids.
Their content in the total fatty acid composition ranged from
0.39% to 3.63%. In five out of ten analyzed products analyses
showed also small quantities of conjugated linoleic acid
(CLA), i.e. from 0.02% to 0.09%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00