Analiza uciążliwości i zagrożeń dla środowiska generowanych przez małą piekarnię ® Analysis of difficulties and threats for the environment generated by a small bakery®
Uciążliwości i zagrożenia dla środowiska tj. emisja CO2, powstawanie
pyłów, ścieków oraz innych odpadów spowodowane
przez niewielką piekarnię z reguły są na niskim poziomie.
Celem pracy przedstawionej w artykule było rozpoznanie
zagrożeń generowanych przez małą piekarnię oraz
analiza wybranych uciążliwości wpływających na środowisko
pracy pracowników. Analizy stanu pracujących urządzeń
systematycznie przeprowadzane są przez pracowników,
co przyczynia się do ograniczenia uciążliwości i zagrożeń w
zakładzie. Ważne jest racjonalne zarządzanie energią elektryczną,
wodą oraz olejem opałowym/gazem spalanym w piecach
piekarskich, ponieważ nieefektywne zużycie tych czynników,
ma niekorzystny wpływ na środowisko naturalne. Rozpoznano
wybraną technologię wypieku, zastosowane maszyny
i urządzenia wraz z harmonogramem ich pracy i opisano
to w artykule. Przedstawiono listy zidentyfikowanych uciążliwości
występujące wewnątrz i na zewnątrz niewielkiej piekarni.
Informacje o czynnikach fizycznych wpływających na
warunki pracy tj. oświetlenie czy poziom hałasu powinny być
obligatoryjnie przechowywane wraz z aktualizowaną dokumentacją
piekarni.
Difficulties and threats for the environment i.e. CO2 emission,
formation of dusts, sewages and different wastes caused
by small bakeries as a rule are on the low level. The aim
of the article was to recognize the threats, which result from
the work of the small bakery and analyse of chosen difficulties
illustrating their influence on the operation environment
for employees. Systematic analyses of facilitates state of working
difficulty should be carried out by employees and result
with limited difficulties and threats in the plant. The efficient
management of electric energy, water and fuel oil / the
gas burnt in bakery’s stoves is the important aspect because
the ineffective wastes of these factors create the unfavourable
influence has on the natural environment. In the article
the technology of the baking was recognized as well applied
the machines and device together with the recognized schedule
of their work. Identified lists of difficulties existing inside
and outside the small bakery were presented. Information
about factors influencing the conditions of the work i.e. lighting
or noise level were obligatory stored with actualized records
of the bakery.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE W OKRESIE WAKACYJNYM BIBLIOTEKA BĘDZIE FUNKCJONOWAŁA W ZMIENIONYCH GODZINACH::
od 15 do 31 lipca:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna:
9.00 - 15.00
(poniedziałek-piątek)
Czytelnia Działu Zbiorów Specjalnych:
9.00 - 15.00
(poniedziałek-piątek)
od 1 do 31 sierpnia:
BIBLIOTEKA BĘDZIE NIECZYNNA
UWAGA:
Zwrotu wypożyczonych materiałów można dokonać u dyżurującego bibliotekarza w Wypożyczalni Głównej od 9.00 do 15.00.
Na pozycje, których termin zwrotu przypadnie od 1 do 31 sierpnia, wprowadzona zostanie prolongata (nowy termin zwrotu – 6 września).