Wpływ ultradźwięków na proces rozmrażania bloków ryb metodą zanurzeniową w wodzie ® Use of ultrasound in the process of fish blocks thawing by water immersion®
Przeprowadzono serię prób pomiarowych dotyczących rozmrażania
zanurzeniowego w wodzie wspomaganego ultradźwiękami.
Do prób wykorzystano myjkę ultradźwiękową o
pojemności 40 l, wyposażoną w generator ultradźwięków o
częstotliwości 35 kHz i mocy 300 W. Materiałem badanym był
lód czysty oraz tuszki śledzi zamrożone w formie bloków. Porównawczo
wykonano próby rozmrażania w wodzie bez wspomagania
ultradźwiękami. Próby przeprowadzone na czystym
lodzie wykazały istotny wpływ oddziaływania ultradźwięków
na zwiększenie szybkości jego topnienia. Podczas rozmrażania
bloków tuszek śledzia czas rozmrażania zależał istotnie od
mocy generatora ultradźwięków.
A series of measurement trials relating to water immersion
thawing aided by ultrasound were conducted. In the tests the
reservoir with a capacity of 40 l equipped with an ultrasonic
generator with a frequency of 35 kHz and power of 300 W
was used. Tested material was pure ice and herring carcasses
frozen in the form of blocks. In parallel an immersion thawing
without the assistance of ultrasound were performed. Tests
carried out on pure ice showed a significant effect of ultrasonic
impact to increase the meling speed. During thawing
blocks of herring herring, the time of defrosting depends on
the power of the ultrasonic generator.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00