Przegląd konstrukcyjno-funkcjonalny masownic do mięsa. Część III. Wyposażenie i funkcje dodatkowe masownic Construction-functional overview of the meat tumbling machines. Part III. Equipment and additional functions of the meat tumblers
Artykuł stanowi kontynuację cyklu o tym samym głównym tytule, gdzie część I nosiła podtytuł „Masownice bębnowe i mieszadłowe”, a część II – „Systemy załadunku i wyładunku”. W niniejszym artykule – część III opisane zostały systemy modyfikacji atmosfery, obróbki termicznej w tym chłodzenia, rozmrażania, gotowania i blanszowania, pokrywania półproduktów fazą ciekłą w warunkach kriogenicznych, mycia i sterowania. Przeprowadzono analizę rozwiązań konstrukcyjnych na podstawie przeglądu katalogów i stron internetowych producentów urządzeń.
The paper is a continuation of a cycle at the same main title, where the Part I had a subtiltle “Drum and agitator meat tumbling machines” and Part II – “Loading and unloading systems”. In this article – Part III atmosphere modification, cooling, defrosting, heating and blanching, coating, cleaning and controlling systems were described. The analysis of construction solutions was conducted on the basis of catalogs’ and websites’ overview of tumbling machines producers.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00