Ocena stopnia zanieczyszczenia aflatoksyną M1 żywności tradycyjnej, regionalnej i konwencjonalnej na przykładzie wybranych produktów spożywczych The assessment of the degree of aflatoxin M1 pollution in traditional, regional and conventional food on the example of selected food products
Celem badań zaprezentowanych w artykule była ocena stopnia
zanieczyszczenia aflatoksyną M1 żywności tradycyjnej,
regionalnej i konwencjonalnej na przykładzie mleczarskich
produktów spożywczych.
Materiał do badań stanowiły konwencjonalne, regionalne
i tradycyjne produkty mleczarskie: mleka spożywcze i sery,
które analizowano w 3 równoległych powtórzeniach w kierunku
obecności AFM1.
Wszystkie badane mleka spożywcze wytworzone metodami
konwencjonalnymi (n=10) były zanieczyszczone AFM1. Najwyższy
jej poziom zanotowano dla mleka spożywczego 3,2 %
UHT w 1. roku badań – 0,053 μg/l, natomiast najniższe stężenie
tego związku wykryto w mleku spożywczym 2 % pasteryzowanym
w 2. roku badań - 0,012 μg/l. W żadnym z produktów
mleczarskich tradycyjnych i regionalnych nie wykryto
AFM1, co świadczy o bezpieczeństwie zdrowotnym tych
wyrobów.
The aim of the work presented in this article was to assess
the degree of contamination of food by aflatoxin M1 in traditional,
regional and conventional food an example of selected
food products.
The material consisted of conventional, regional and traditional
dairy products: milks and cheeses, which were analyzed
in three parallel replicates in the destination of presence
of AFM1.
All the analyzed dairy products made by conventional methods
(n = 10) were contaminated AFM1. Highest level recorded
for milk UHT 3.2% in the first year of the study – 0,053
μg/l (sample no. 9 ), while the lowest average concentration
of this compound was detected in pasteurized 2% milk in the
second year of the study – 0,012 μg/l. In any traditional and
regional dairy products, AFM1 was not detected, which indicates
on health safety of these products.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00