Charakterystyka żywności wzbogaconej w magnez, dostępnej na polskim rynku Charakteristics of food fortified with magnesium, availabe on the Polish market
Asortyment produktów żywnościowych wzbogacanych w magnez jest niewielki. Najczęściej wzbogaca się napoje gazowane
i kawy, dlatego stosowanie produktów wzbogacanych ma nieznaczny wpływ na całkowite spożycie magnezu z dietą i nie może
być skutecznym środkiem w zapobieganiu niedoborom tego pierwiastka. Potrzebne jest powiększenie asortymentu żywności
wzbogaconej w magnez, szczególnie o produkty zbożowe i mleczne.
Range of fortified food products is small, most fortified
products are carbonated drinks and coffee. However, fortified
products have a negligible effect on total intake of magnesium
from food ration and may not be an effective means to
prevent deficiency of this element. There is a need to produce
an enlarged range of food enriched in magnesium, especially
cereals and milk products.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00