Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optymalizacja warunków szacowania (metodą komputerowej analizy obrazu) tłuszczu w drobnym mięsie wieprzowym klasy ii

Tytuł:
Optymalizacja warunków szacowania (metodą komputerowej analizy obrazu) tłuszczu w drobnym mięsie wieprzowym klasy ii
Autorzy:
Dasiewicz, K.
Szymański, P
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/228229.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2005, T. 15, nr 2, 2; 44-47
0867-793X
2719-3691
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie wpływu rodzaju oświetlenia i barwy tła na wartości składowych barwy R, G, B oraz poprawność szacowania metodą komputerowej analizy obrazu zawartości tłuszczu w drobnym mięsie wieprzowym kł. II. W oparciu o uzyskane wyniki stwierdzono, że głównym czynnikiem różnicującym wartości składowych R, G, B oraz ilości pól białych i czerwonych był rodzaj zastosowanego oświetlenia. Najwyższy współczynnik korelacji pomiędzy udziałem pól białych wyznaczonych metodą komputerowej analizy obrazu a zawartością tłuszczu wyznaczoną odwoławczą metodą Soxhleta wyliczono wykorzystując zdjęcia wykonane przy oświetleniu halogenowym na tle zielonym.

The aim of the study was to determine the effects of illumination and colour of the background on R, G, B values and accuracy of fat estimation in pork trimmings using video image analysis (VIA). Illumination proved to be the main agent which influenced on R, G, B, values and amount of white and reds spots. The greatest correlation coefficient in meat determined by Soxhlet method and calculated based on VIA when green background and halogen light were used.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies