W artykule omówiono prowadzone w Polsce badania dotyczące możliwości przetwórczego wykorzystania skrobi z pszenżyta.
W okresie od 1980 do 2010 roku przebadano około 40 odmian i rodów pszenżyta. Dokonano analizy składu chemicznego ziarna
i skrobi. Oznaczono czystość skrobi, właściwości fizyczno-chemiczne, ziarnistość, kleikowanie oraz masę cząsteczkową. Zbadano
podatność skrobi z pszenżyta na wybrane modyfikacje: enzymatyczną i chemiczną. Na tej podstawie określono możliwości
wykorzystania skrobi do celów spożywczych i przemysłowych. Dalsze badania pozwoliły na zbadanie jej przydatności w produkcji
ekstrudatów, w słodownictwie, a nawet zastosowania do wytwarzania klejów. Badania skrobi z pszenżyta można określić
jako pełną analizę jej wartości przetwórczej i przydatności technologicznej. W przeglądzie, omówiono tylko krajowe badania
skrobi i możliwości jej przemysłowego wykorzystania. Inne kierunki jak przydatność przemiałowa i piekarnicza, wykorzystanie
w słodownictwie i piwowarstwie, będą tematem oddzielnych opracowań.
The study describes studies conducted in Poland on the
possibilities of industrial utilization of triticale starch. In the
period from 1980 to 2010 about 40 varieties and cultivars of
triticale were evaluated. Analyses of chemical composition
of grains and starch were performed. The research on starch
purity, its physico-chemical properties, granularity, pasting
and molecular weight were done. The susceptibility of starch
from triticale on selected modifications: enzymatic and chemical
was also investigated. The work allowed to identify the
possibility of using triticale starch for food and industrial applications.
Further studies allowed to establish the usefulness
of starch in the production of extrudates, in malting, and
even the use for the manufacture of starch-based adhesives.
Wide survey conducted on triticale starch can be described
as a complete analysis of its value and usefulness of the technological
processing.
In the present review, only national study on starch and
its possible industrial use is discussed. Other issues such as
milling and bakery usefulness, usability in malting and brewing,
due to the large size of content, will be the subject of
further studies in this series.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00