Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania wpływu elektrostymulacji wysokonapięciowej na zmiany poubojowe elementów tuszy wołowej

Tytuł:
Badania wpływu elektrostymulacji wysokonapięciowej na zmiany poubojowe elementów tuszy wołowej
Studies on effect of high voltage electrostimulations on post mortem changes of beef carcass
Autorzy:
Gozdecka, G.
Szorc, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/228201.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Tematy:
elementy tuszy wołowej
elektrostymulacja
reakcje motoryczne
impulsy elektryczne
zmiany poubojowe
elektrostymulacja wysokonapięciowa
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2006, T. 16, nr 1, 1; 35-39
0867-793X
2719-3691
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono możliwości zastosowania zabiegu elektrostymulacji na dowolnych elementach tusz pochodzących z uboju krów. Obserwowano reakcje motoryczne różnych elementów tuszy wolowej wywołane impulsami elektrycznymi (tES~ 120 [s]; U= 350 [V]; I ~1,35 [A]; f = 50 [Hz];przebieg impulsu sinusoidalny; wy sycenie połówki sinusoidy [%] 45) oraz tempo zmian poubojowych na podstawie pomiaru pH w mięśniach kontrolnych (K) i elektrostymulowanych (ES). Wykazano, że elektrostymulacja wysokonapięciowa (ESWN) wpływała korzystnie na pożądane zmiany poubojowe w badanych elementach.

In this paper we have presented abilities to apply electrostimulation of any unit of beef carcass. Motorical reactions of different units of beef carcass generated by electric impulses (tES~ 120 [s]; U = 350 [VJ; /~1,35 [A];f= 50 [Hz], sinusoidal impulse, saturation of half of sinusoid [%] 45) as well as the rate of after—slaughter changes in control (K) and electrostimulated (ES) units have been observed on the basis of pH measurements. It was shown that ESWN had an effect on the desirable changes of post mortem units.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies