Wykorzystanie wytłoków roślinnych jako źródła błonnika pokarmowego i innych bio-składników w kreowaniu właściwości prozdrowotnych, sensorycznych i technologicznych pieczywa®
Wykorzystanie wytłoków roślinnych jako źródła błonnika pokarmowego i innych bio-składników w kreowaniu właściwości prozdrowotnych, sensorycznych i technologicznych pieczywa® The application of plant pomace as a source of dietary fiber and other bio-ingredients in the creation of pro-healthy, sensory and technological properties of baking products®
Wytłoki owoców, warzyw i nasion oleistych są bogatym źródłem
błonnika pokarmowego, który jest cennym elementem codziennej
diety. Dlatego opracowuje się metody pozwalające
wzbogacić w ten składnik różne produkty spożywcze, w tym
pieczywo. Oprócz korzyści dietetycznych dodatek wytłoków
pozwala kształtować właściwości sensoryczne i technologiczne
nowych produktów. Poniższy artykuł stanowi przegląd
dostępnych źródeł literaturowych, teoretycznych oraz eksperymentalnych,
które traktują o tematyce wykorzystania wytłoków
i pozostałości roślinnych w celu wzbogacenia pieczywa
w błonnik pokarmowy.
Pomace of fruit, vegetables and oilseeds are the rich source of
dietary fiber. It also is a valuable element of daily diet. Therefore,
methods allowing to enrich various food products in this
ingredient, including bread, are developed. In addition to nutritional
benefits, this operation also shapes sensory and technological
properties of new products. The following article
provides an overview of the available literature sources, theoretical
and experimental, which focus on the use of pomace
and plant residues to enrich food baking with dietary fiber.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00