Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ ciśnienia homogenizacji na stabilność emulsji napojowych z dodatkiem skrobii modyfikowanej®

Tytuł:
Wpływ ciśnienia homogenizacji na stabilność emulsji napojowych z dodatkiem skrobii modyfikowanej®
Effect of homogenisation pressure on the stability of beverage emulsions with addition of modified starch
Autorzy:
Dłużewska, E.
Leszczyński, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/228169.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Tematy:
emulsje napojow
homogenizacja
stabilność
skrobia modyfikowana
beverage emulsion
homogenization
stability
modified starch
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2005, T. 15, nr 2, 2; 27-30
0867-793X
2719-3691
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu parametrów homogenizacji na stabilność emulsji napojowych. Jako emulgator i zarazem stabilizator emulsji zastosowano skrobię modyfikowaną hydrofobowo. Stabilność emulsji określano na podstawie charakterystyki wielkości cząstek fazy zdyspergowanej, wyników pomiaru czasu załamania emulsji jak również metodą światła wstecznie rozproszonego. Uzyskane wyniki mają ogromne znaczenie techniczno-praktyczne.

The aim of this study was to evaluate the effect of homogenization parameters on the stability of beverage emulsions. Hydrophobically modified starch was applied to emulsify and stabilize the emulsion. The stability was determined on the basis of the characteristics of particle size of dispersed phase and the results of time to breakage of emulsion and by measuring changes in the intensity of backscattered light from the emulsion with height. The results obtained have great technological weight.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies