Metoda integrowana wspomagania wynalazczości procesów i urządzeń przetwórstwa spożywczego® Integrated method of supporting the invention of processes and equipment of food processing®
W artykule przedstawiono nowe ujęcie rozwiązywania problemów
wynalazczych, wpisujące się w systemową umiejętność
wspomagania wynalazczości procesów i urządzeń przetwórstwa
spożywczego, poprzez postępowanie, określające
dobór i kolejność działań złożonych, stosowanych świadomie
z możliwością powtórzenia we wszystkich przypadkach
tego samego rodzaju. Inspiracja tego systemowego ujęcia,
jak i nazwanie go „metodą integrowaną”, wywodzi się z wyróżnianego
od 2005 roku trzeciego rodzaju integracji wiedzy,
określanego mianem konwektywizmu (integracji systemowej).
The article presents a new approach to solving inventive
problems, inscribing into the systemic ability to support
the inventiveness of food processing processes and devices,
through conduct, defining the selection and sequence of
complex activities, used consciously with the possibility of
repeating in the same cases in the same type. Inspiration of
this systemic approach, as well as calling it an „integrated
method”, originates from the third type of knowledge integration
recognized since 2005, known as convectiveism (system
integration).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00