Znaczenie wdrażanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w sektorze mleczarskim dla poprawy jakości produktów i konkurencyjności przedsiębiorstw na rynku®
Znaczenie wdrażanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w sektorze mleczarskim dla poprawy jakości produktów i konkurencyjności przedsiębiorstw na rynku® The importance of implemented quality and food safety management systems in the dairy sector for improving product quality and market competitiveness®
W artykule przedstawiono obecną sytuację polskiego sektora
mleczarskiego oraz stan wdrożenia systemów zarządzania
jakością i bezpieczeństwem żywności w polskim sektorze mleczarskim
na tle pozostałych branż przemysłu spożywczego po
przystąpieniu Polski w struktury Unii Europejskiej. W opracowaniu
opisywanych zagadnień wykorzystano dane dostępne
w bazie FAOSTAT, EUROSTAT oraz badania prowadzone
przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
– PIB. Badania zostały przeprowadzone w polskich przedsiębiorstwach
spożywczych (w tym z branży mleczarskiej)
objętych nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji
Weterynaryjnej. Na podstawie przeprowadzonych badań
stwierdzono znaczny wzrost wdrożenia oraz utrzymania systemów
zarządzania jakością wśród przedsiębiorstw przemysłu
spożywczego po akcesji Polski do Unii Europejskiej.
The article presents the current situation of the Polish dairy
sector and the state of implementation of food quality and
safety management systems in the Polish dairy sector against
the background of other food industry sectors after Poland’s
accession to the structures of the European Union. Data available
in the FAOSTAT, EUROSTAT database and research conducted
by the Institute of Agricultural and Food Economics
- PIB were used in developing the described issues. The research
was carried out in Polish food enterprises (including
the dairy industry) under the supervision of the State Sanitary
Inspection and Veterinary Inspection. Based on the conducted
research, a significant increase in the implementation
and maintenance of quality management systems among food
industry enterprises after Poland’s accession to the European
Union was found.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00