Artykuł przedstawia przegląd metod opisu właściwości
reologicznych substancji podczas mieszania w przemyśle
produkcji żywności. Scharakteryzowano zasady reometrii
mieszadłowej oraz metody wyznaczania naprężenia ścinającego
i szybkości ścinania w mieszalnikach zaopatrzonych
w mieszadła o różnej konstrukcji. Podano ponadto zalety
i ograniczenia stosowania reguł reometrii mieszadłowej.
The article presents an overview of methods for the description
of rheological properties of substances during mixing in
the food production industry. The rules of mixer-type rheometry
and methods of determining shear stress and shear
rate in mixers equipped with various designs agitators were
characterized. The advantages and limitations of the use of
mixer-type rheometry rules are also given.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00