Regulacja temperatury w procesach fermentacji i dojrzewania piwa w tankofermentorze ® Temperature control in processes fermentation and maturation of beer in fermentation tank®
Do produkcji piwa używa się tankofermentory, tzw. tanki
cylindryczno-koniczne (CKT) lub unitanki. To nowoczesne
zbiorniki o różnorodnej wielkości, dostosowanej do zdolności
wytwórczej browaru, które zapewniają ułatwiony przebieg
procesu - wytwarzanie piwa w sterylnych warunkach.
Uzyskiwanie optymalnych parametrów technologicznych
wymaga zastosowania nowoczesnej techniki zwłaszcza w obszarze
sterowania temperaturą.
Jednym z ważnych elementów wyposażenia tenkofermentorów
są instalacje chłodnicze, zapewniające właściwą temperaturę
wewnątrz zbiornika. Do regulacji temperatury stosowane
są zewnętrzne płaszcze chłodzące z automatycznym sterowaniem.
Tankofermentory w zależności od sposobu zabudowy są odpowiednio
izolowane w celu eliminacji wpływu czynników
zewnętrznych na przebieg procesu technologicznego.
Nowoczesna technika w połączeniu z zastosowaniem optymalnych parametrów przebiegu fermentacji i dojrzewania,
stwarza możliwość wyprodukowania piwa wysokiej jakości.
parametrów przebiegu fermentacji i dojrzewania,
stwarza możliwość wyprodukowania piwa wysokiej jakości.
In the most of the breweries to produce beer used tankfermenters,
conical-cylindrical tanks (CKT). It is a modern fermentation
tank of various sizes, adapted to the capacity of
the brewery to facilitate the manufacturing process and to
ensure the production of beer in a sterile conditions.
Obtaining optimal technological parameters requires the use
of modern technology especially in the field of temperature
control.
One of the important pieces of equipment fermentation tank
is refrigeration systems, ensuring the proper conduct of process
temperature inside the tank.
Adjusting the temperature of the fermenting wort, forced
manufacturers to use high-technology cooling and automatic
control of the process. For temperature control are used external
cooling jackets.
Fermentation tank depending on the type of installation
is properly insulated in order to eliminate the influence
of the external temperature on the course of the process.
Modern technology in combination with the use of optimum
technological parameters of the processes of fermentation
and maturation makes it possible to produce high quality of
beer.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00