W pracy prezentowanej w artykule badano kinetykę sorpcji
pary wodnej chipsów ziemniaczanych w środowisku o zróżnicowanej
wilgotności względnej powietrza. Wyznaczono krzywe
kinetyczne sorpcji pary wodnej oraz wykorzystano model
Ficka do opisu danych sorpcyjnych. Sorpcja pary wodnej
oraz zawartość wody w materiale wzrastała wraz ze wzrostem
wilgotności względnej środowiska i była uwarunkowana
różnicą wilgotności między otoczeniem a badanym materiałem.
Obecność tłuszczu w chipsach ziemniaczanych spowodowała
znaczne obniżenie ich zdolności sorpcyjnych. Model
kinetyczny Ficka bardzo dobrze opisywał dane sorpcyjne
chipsów ziemniaczanych (R2 ˃ 0,99).
In the work presented in the article, the kinetics of water vapor
sorption of potato chips in the environment of different
relative humidity of the air was investigated. The kinetics curves
of water vapor sorption were determined and the Fick’s
model was used to describe the sorption data. The sorption of
water vapor and the water content in the material increased
with increasing relative humidity of the environment and was
conditioned by the difference in humidity between environment
and the tested material. The presence of fat in potato
chips caused a significant reduction in their sorption capacity.
The Fick’s model very well described the sorption data of
potato chips (R2 ˃0,99).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00