Doniesienia literaturowe wskazują, że sok z ziemniaków
może być cennym źródłem związków bioaktywnych korzystnie
oddziałujących na organizm człowieka. Jak dotąd nie
scharakteryzowano jednak w pełni aktywności przeciwdrobnoustrojowej
tego produktu. Dlatego też, w niniejszej pracy
oceniono aktywność przeciwdrobnoustrojową suszu soku
ziemniaczanego powstałego w procesie suszenia rozpyłowego
oraz sublimacyjnego, jego hydrolizatu oraz frakcji odbiałczonej.
W testach bioaktywności zastosowano szczepy
bakterii z rodzajów: Bacteroides, Listeria, Salmonella, Clostridium,
Escherichia, Enterococcus, Lactobacillus,, Staphylococcus,
Yersinia oraz drożdże Candida i Saccharomyces.
Aktywność przeciwdrobnoustrojową oznaczano metodą
punktowo-dyfuzyjną. Dodatkowo zbadano zawartość glikoalkaloidów,
mikro- i makroelementów, witamin z grupy B
oraz witaminy C w soku z ziemniaków, a także podjęto pró-
bę określenia ich wpływu na bioaktywność. Przeprowadzone
badania wykazały, że żaden z zastosowanych preparatów
niezależnie od składu chemicznego i sposobu wytworzenia
nie wykazywał aktywności antagonistycznej w stosunku do
mikroorganizmów patogennych, probiotycznych i komensalych.
There are information in the literature that potato juice could
be a valuable source of bioactive compounds revealing
beneficial effect on the human health. However, the antimicrobial
activity on this product has not been fully established
so far. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial
activity of dried potato juice obtained by spray
or sublimation drying, as well as products of its enzymatic
hydrolysis and deproteinization. The bacteria of the genera
Bacteroides Listeria, Salmonella, Clostridium, Escherichia,
Enterococcus, Lactobacillus, Staphylococcus, Yersinia
as well as yeasts: Candida and Saccharomyces were used in
the study. Antimicrobial activity was determined using the
spot-diffusion method. Additionally, characterization of the
juice in terms the content of glycoalkaloids, vitamins C and
the B group, as well as micro-and macroelements was made.
The study showed that none of the investigated species had
activity against all pathogenic, commensal and probiotic microflora.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00