Tradycyjne japońskie danie sushi, w skład którego wchodzi
ryż zestawiony przeważnie z surowymi rybami, owocami
morza, wodorostami nori i warzywami, stanowi kompozycję
wartościową pod względem odżywczym, jak również
wysoko cenioną za walory sensoryczne i estetyczne. Do potencjalnych
zagrożeń zdrowotnych związanych z konsumpcją
sushi można zaliczyć obecność bakterii i pasożytów, które
należy eliminować przez zastosowanie obróbki termicznej
ryb. W przypadku ryb przeznaczonych do spożycia na surowo,
wymagane jest zastosowanie zamrażania w celu wykluczenia
infekcji pasożytniczych. Dla zapewnienia odpowiedniej
jakości mikrobiologicznej, istotne jest zapewnienie właściwych
warunków pozyskiwania, transportu, przechowywania
i przygotowywania surowców i potraw.
Sushi is a traditional Japanese dish, consisting of rice, fresh
fish or sea-food, seaweed, and vegetables. It is a composition
both nutritionally valuable and highly valued for aesthetic
and sensory qualities. The potential health risk associated
with the consumption of sushi is the presence of microorganisms
and parasites that need to be eliminated by heat treatment
of the fish. For the fish intended to be eaten raw, freezing
is required to exclude parasitic infections. It is important
to ensure proper conditions for the collection, transport,
storage and preparation of raw materials and food to obtain
the microbiological quality of the dish.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00