Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zanieczyszczenia z grupy wwa - występowanie, charakterystyka oraz metody oznaczania w żywności i środowisku

Tytuł:
Zanieczyszczenia z grupy wwa - występowanie, charakterystyka oraz metody oznaczania w żywności i środowisku
Pah’s pollution group occurrence, characteristics and methods for the determination in food and environment
Autorzy:
Kubiak, M.S.
Piszcz, P.
Jankowski, P.S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/227946.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Tematy:
węglowodory aromatyczne
żywność
zanieczyszczenia
polycyclic aromatic hydrocarbons
food
pollutants
Źródło:
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2010, 2; 93-97
0867-793X
2719-3691
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule poruszono problem występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środowisku i w żywności poddanej obróbce termicznej. W oparciu o doniesienia literaturowe przedstawiono ogólną charakterystykę budowy WWA oraz skutki oddziaływania tych zanieczyszczeń na organizm. W artykule przedstawiono również możliwości oznaczania związków grupy zanieczyszczeń wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych WWA z wykorzystaniem technik chromatograficznych. Celem pracy zaprezentowanej w artykule było przedstawienie zagadnień związanych z oddziaływaniem zanieczyszczeń z grupy WWA na żywność i środowisko oraz metody ich oznaczania.

The paper raised the problem was the presence of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in the environment and heat treated foodstuffs. Presents the background literature, general characteristics of the construction of PAH and the effect on the body after entering into it. The article also includes the possibility of determining the union group of pollutants, polycyclic aromatic hydrocarbons using chromatographic techniques. The aim is to present issues related to the impact of pollutants from the PAHs group on food and environment, and methods for their determination.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies