W pracy prezentowanej w artykule wyznaczono izotermy
adsorpcji i desorpcji wody dla wybranych płatków zbożowych
(kukurydziane, owsiane, żytnie, gryczane i jęczmienne)
w temperaturze 25oC, w zakresie aktywności wody od 0,113 do
0,932 (adsorpcja) i od 0,810 do 0,113 (desorpcja). Stwierdzono,
że izotermy adsorpcji i desorpcji wody badanych płatków
zbożowych miały kształt sigmoidalny i zgodnie z klasyfikacją
Brunauera i współpracowników odpowiadały II typowi izoterm.
Model GAB bardzo dobrze opisywał otrzymane izotermy
adsorpcji i desorpcji wody. Obliczony średni błąd kwadratowy
(RMS) nie przekroczył 5%. Wszystkie izotermy wykazały
pętlę histerezy, przy czym największą pętlą histerezy charakteryzowały
się płatki gryczane, a najmniejszą płatki żytnie. Największą
powierzchnię właściwą posiadały płatki jęczmienne,
a najmniejszą płatki kukurydziane.
In the paper water adsorption and desorption isotherms were
determined for selected cereal flakes (cornflakes, oat flakes,
rye flakes, buckwheat flakes and barley flakes) at 25oC over
a range of water activity from 0,113 to 0,932 (adsorption) and
from 0,810 to 0,113 (desorption). The water adsorption and
desorption isotherms of the tested cereal flakes had a course
compatible with II type isotherms according to the Brunauer
classification. The GAB model described the obtained adsorption
and desorption water isotherms very well. The calculated
root mean square error (RMS) did not exceed 5%. All
isotherms show hysteresis loop, while the highest hysteresis
loop characterized buckwheat flakes and the smallest – oat
flakes. The largest specific surface area was noted for the
barley flakes while cornflakes had the smallest value of that
parameter.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00