Wpływ czasu napełniania tankofermentora na przyrost biomasy drożdży w piwie produkowanym w technologii wielkozbiornikowej ® The influence of filling time of cylindro-conical tank on the growth of yeast biomass in beer produced on an industrial scale®
W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu zmiennego
czasu napełniania tankofermentorów na przyrost biomasy
drożdży w piwie produkowanym w technologii wielkozbiornikowej.
Do brzeczek dodawano drożdże zebrane po drugiej
fermentacji (trzeci pasaż) w ilości 7 mln komórek na cm3.
Brzeczki napowietrzano sterylnym powietrzem w ilości 10
mg na dm3. Badanym parametrem był zmienny czas napełniania
trzech tankofermentorów: 4,5 oraz 9 i 13,5 godziny.
Pozostałe parametry procesu fermentacji i dojrzewania piwa
w tankofermentorach prowadzono w jednakowych warunkach
technologicznych.
Wykazano, że zróżnicowany czas napełniania fermentorów ma
istotny wpływ na przyrost biomasy drożdży w procesie fermentacji.
Wraz ze zwiększaniem czasu napełniania tankofermentorów
zwiększała się ilość nowopowstałych komórek drożdży.
Większa ilość świeżej biomasy zapewnia lepszą dostępność
drożdży do kolejnych procesów fermentacji.
The article shows results of the influence of different fermentors
filling time on the yeast biomass development in
beer produced on an industrial scale. Yeast for pitching was
collected after secondary fermentation (third passage), in
quantity 7 mln cells per cm3. The worts were aerated with
sterile air at 10 mg O2/dm3. The processes of fermentation
and maturation was performed under the same technological
conditions. The parameter studied was the filling time of
three tankofermenters: 4.5, 9 and 13.5 hours.
The remaining parameters of the fermentation and maturation
of beer in the fermentors were keep constant.
It was shown that the different time of filling had a significant
impact on the growth of yeast biomass during fermentation.
With increase in the time of fermentor filling the number of
newly formed yeast cells increased. A larger amount of fresh
biomass ensured better availability of yeast for subsequent
fermentation processes.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00