Tytuł pozycji:
Wpływ substancji organicznej w glebie na jakość surowców do produkcji żywności. Część II. Wpływ węgla brunatnego na wiązanie metali ciężkich w glebie.
- Tytuł:
-
Wpływ substancji organicznej w glebie na jakość surowców do produkcji żywności. Część II. Wpływ węgla brunatnego na wiązanie metali ciężkich w glebie.
The influence of brown coal on binding of heavy metals in soil
- Autorzy:
-
Maciejewska, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/227883.pdf
- Data publikacji:
-
2004
- Wydawca:
-
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
- Źródło:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2004, T. 14, nr 2, 2; 73-75
0867-793X
2719-3691
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zamieszczono wyniki badań dotyczących wpływu substancji organicznej zawartej w węglu brunatnym na pobieranie kationów metali ciężkich przez rośliny testowane na glebach obciążonych tymi metalami. Badania przeprowadzono na podstawie ścisłych doświadczeń wazonowych uwzględniających trzy rodzaje gleb różniących się odczynem, zawartością metali oraz ilością materii organicznej. W przeprowadzonych badaniach udowodniono korzystny wpływ substancji organicznej pochodzącej z węgla brunatnego na obniżenie zawartość metali ciężkich w roślinach.
The influence of the organic matter from brown coal on the absorption of heavy metals cations by plants tested on soils with a high content of heavy metals was shown. The investigations were carried out in Wagner type plastic pots filled with soil material differentiated with pH, contents of heavy metals and organic matter. It can be concluded that the application of organic matter from brown coal resulted in decrease of content of heavy metals in the plants.