Substancje dodatkowe w żywności: efektywność rynku żywnościowego versus zdrowie konsumentów ® Additives in food: the effectiveness of the food market versus consumer health®
Opublikowana informacja NIK na temat stosowania w Polsce
dodatków do żywności wskazuje zarówno na ich nadmierne
stosowanie w żywności przetworzonej, jak też na brak skutecznego
i spójnego nadzoru nad tym zagadnieniem. Średnia
wielkość konsumpcji w Polsce dodatków do żywności na konsumenta
w wysokości ok. 2kg świadczy o poważnym zagrożeniu
dla zdrowia polskich obywateli, tym bardziej, że stan
zdrowia Polaków już obecnie jest niepokojąco zły. Konieczne
są pilne działania racjonalizujące polską politykę żywnościową
w zakresie stosowania dodatków do żywności, zarówno
w zakresie legislacyjnym, instytucjonalnym, jak też informacyjno-
edukacyjnym. Działania te są niezbędne nie tylko
w celu unormowania nadzoru nad stosowaniem dodatków
oraz zwiększenia świadomości żywieniowo-zdrowotnej konsumentów,
ale przede wszystkim w celu obniżenia zawartości dodatków
żywnościowych w żywności przetworzonej. Ponadto,
należy objąć zakazem stosowania dodatków żywnościowych
niektóre grupy produktów, zwłaszcza żywności przetworzonej
dla niemowląt i małych dzieci oraz podstawowe produkty,
takie jak: pieczywo (w tym wyroby cukiernicze), przetwory
mączne, przetwory mleczne, soki oraz napoje owocowe i warzywne.
Takie działania warunkować będą odpowiedzialny
i zrównoważony rozwój społeczno-gospodarczy.
The published information of the Supreme Chamber of Control
on the use of food additives in Poland indicates both their
excessive use in processed food as well as the lack of effective
and consistent supervision over this issue. The average volume
of consumption in Poland of food additives per consumer
in the amount of approx. 2 kg indicates a serious threat to the
health of Polish citizens. The more that the health condition of
Poles is already alarmingly bad. Urgent actions are needed
to rationalize Polish food policy in the use of food additives,
both in the legislative and institutional, as well as information
and educational scope. These actions are necessary not
only to regulate the supervision of the use of additives and
increase consumer awareness of nutrition, but primarily in order
to reduce the content of food additives in processed foods.
In addition, certain food groups should be banned from the
use of food additives, especially processed foods for infants
and young children and basic products such as: bread (including
confectionery), flour products, dairy products, fruit and
vegetable drinks and juices. Such actions will condition the
responsible and sustainable socio-economic development.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00