Wpływ lepiszcza na charakterystykę granulometryczną błonnika spożywczego granulowanego bezciśnieniowo Influence of the binder on the granulometric characteristics of dietary fiber granular pressureless
Celem badań przedstawionych w artykule było określenie wpływu wybranych substancji wiążących na granulację bezciśnieniową
trzech rodzajów błonnika spożywczego: jabłkowego, owsianego, kakaowego. Proces granulacji prowadzono przy wykorzystaniu
granulatora talerzowego. Jako lepiszcza użyto wody destylowanej oraz wodny roztwór sacharozy o stężeniu 20%. Badano
rozkład wielkości cząstek oraz współczynnik kształtu uzyskanego granulatu przy wykorzystaniu metod komputerowej analizy obrazu.
Stwierdzono, że proces realizowany z użyciem roztworu sacharozy poprawia efekty granulacji pozwalając uzyskać produkt
o średnicy cząstek większej o 8 – 29% w porównaniu do granulatu z wodą destylowaną. Granulat błonnika uzyskany przy granulacji
z zastosowaniem jako lepiszcza roztworu sacharozy charakteryzował się również największym udziałem frakcji cząstek o wymiarze
ponad 3mm – frakcja ta stanowiła ponad 49% analizowanej populacji. Granulat błonnika kakaowego uzyskany podczas granulacji
z roztworem sacharozy charakteryzował się udziałem frakcji cząstek o wymiarze powyżej 3 mm, o ponad 23% większym w porównaniu
do granulatu granulowanego wodą destylowaną. Produkt uzyskany przy granulacji z wykorzystaniem jako lepiszcza
wody, miał większość cząstek o kształcie kulistym – udział frakcji o wartości współczynnika kształtu powyżej 0,8 wynosiła
62-76%, zaś przy granulacji roztworem sacharozy od 19 do 66%.
The aim of this study was to determine the effect of different
binders for granulation of three types of dietary fibers:
apple, oatmeal, cocoa. The granulation was carried
out using a disc granulator. The binder consisted of: distilled
water, an aqueous solution of polysaccharides (sucrose) at
a concentration of 20%. Granulation with polysaccharide
solution is improving the granulation obtained a product
with a larger particle diameter of 8 - 29% depending on the
type of fiber. The granules obtained by granulation of oat fiber
with a binder solution of polysaccharides were characterized
by the largest fraction of particles of size more than
3mm - fraction accounted for more than 49% of the analyzed
population. Cocoa fiber pellets obtained during the granulation
solution of polysaccharides were characterized by the
fraction of particles of size greater than 3 mm over 23% higher
compared to the granules granulated with distilled water.
The product of the granulation water was most spherical
particles - fraction of a shape factor values above 0.8
was 62-76%, and the granulation solution of sucrose from
19 to 66%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00