Opis nowoczesnego zbiornika (tankofermentora) stosowanego do fermentacji i dojrzewania piwa Description of the modern tank (fermentation tank) used to fermentation and naturation beer
W większości browarów do produkcji piwa obecnie używa się
tankofermentory, tzw. tanki cylindryczno-koniczne (CKT) lub
unitanki. To nowoczesne zbiorniki o różnorodnej wielkości,
dostosowanej do zdolności wytwórczej browaru, ułatwiające
proces produkcji oraz zapewniające wytwarzanie piwa
w sterylnych warunkach.
Bardzo duży wpływ na cechy sensoryczne i skład chemiczny
piwa ma proces fermentacji brzeczki i dojrzewanie. Na
tych etapach kształtuje się ostateczny skład chemiczny i profil
sensoryczny napoju. Oprócz zastosowanego szczepu drożdży,
istotne znaczenie ma dobór odpowiednich parametrów
technologicznych.
Połączenie nowoczesnej techniki z zastosowaniem optymalnych
parametrów technologicznych procesu fermentacji
i dojrzewania, stwarza możliwość wyprodukowania piwa wysokiej
jakości. Rezultatem wyboru odpowiedniej technologii
produkcji piwa, jest właściwy skład komponentów lotnych
oraz korzystne cechy sensoryczne.
In the most of the breweries to produce beer used tankfermenters,
conical-cylindrical tanks (CKT). It is a modern fermentation
tank of various sizes, adapted to the capacity of
the brewery to facilitate the manufacturing process and to
ensure the production of beer in a sterile conditions.
A very large impact on the sensory characteristics and chemical
composition of a process of fermentation and maturation
of beer wort. On these stages is as the final chemical
composition and sensory profile of the drink. In addition to
the applied strain of yeast is essential to the selection of appropriate
technological parameters.
Combining modern technology with the use of optimal technological
parameters of the process of fermentation and maturation,
it makes it possible to produce high-quality beer.
The result of the selection of appropriate technology of beer
production, the correct composition of the volatile components
and favorable sensory characteristics.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00