Rozważania na temat metod zwiększania efektywności wymiany ciepła w wymiennikach ciepła stosowanych w przemyśle mleczarskim Consideration on methods of increasing the efficiency of heat exchange in heat exchangers applied in dairy industry
Do pasteryzacji mleka i produktów mlecznych najczęściej wykorzystywane są wymienniki płytowe (zwane pasteryzatorami), w sterylizacji najpopularniejsze są rozwiązania rurowe (sterylizatory). Metody zwiększania efektywności wymiany ciepła zostały podzielone na dwie grupy. Pierwsza z nich obejmuje sposoby wykorzystywane na etapie projektowania. Należą do nich profilowanie płyt oraz dobór wymiennika. Druga grupa odnosi się do metod, które mogą być stosowane w trakcie użytkowania wymienników ciepła. W tym przypadku można regulować natężenie przepływu czynników, a także sterować częstotliwością procesu mycia.
Plate heat exchangers (called pasteurizers) are most often used for pasteurization of milk and dairy products. Tubular heat exchangers (called sterilizers) are most popular in sterilization. The methods of increasing the efficiency of heat exchange are divided into two groups. The first one includes the ways used in the stage of design to which the profiling of plates and the selection of heat exchangers belong. The second group concerns the methods which can be applied during the usage of heat exchangers. In this case, the intensity of a media flow can be regulated and the frequency of wash process can be controlled.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00