The use of apple and beetroot juices to osmotic dehydration of apples ® Zastosowanie soków z jabłek i buraków ćwikłowych do osmotycznego odwadniania jabłek®
The article presents the possibilities of using apple and
beetroot juice concentrates for osmotic dehydration of apples.
The use of such concentrates or their mixtures in the process
has proved even more advantageous to the commonly used
sucrose. Osmotic substances that are concentrates of fruit
or vegetable juices allow obtaining products with healthpromoting
properties. They also influence the forming
of sensory features (colour, taste), which increases the
attractiveness of the product in the customer’s opinion.
W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania koncentratów
soków z jabłek i buraków ćwikłowych do osmotycznego
odwadniania jabłek. Zastosowanie takich koncentratów
lub ich mieszaniny okazało się nawet bardziej korzystne od
powszechnie stosowanej sacharozy. Substancje osmotyczne
będące koncentratami soków owocowych lub warzywnych pozwalają
na uzyskanie produktów o właściwościach prozdrowotnych.
Wpływają też na kształtowanie cech sensorycznych
(barwa, smak), co zwiększa atrakcyjność produktu w opinii
klienta.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00