Wpływ systemu produkcji na zawartość wybranych związków bioaktywnych w przyprawach ziołowych ® The impact of production systems on the content of selected bioactive compounds in the herbal spices ®
Celem pracy przedstawionej w artykule było porównanie
zawartości związków o właściwościach przeciwutleniających
w przyprawach ziołowych pochodzących z ekologicznego
i konwencjonalnego systemu produkcji. Materiał do badań
stanowiły dostępne na polskim rynku suszone przyprawy
ziołowe: majeranek, oregano, lubczyk i kmin rzymski, w
których oznaczono zawartość suchej masy metodą wagową,
witaminy C metodą miareczkowania oraz związków fenolowych
metodą HPLC. Uzyskane wyniki potwierdziły wyższą
zawartość suchej masy, witaminy C i sumy kwasów fenolowych
w certyfikowanych przyprawach pochodzących z produkcji
ekologicznej w porównaniu do przypraw konwencjonalnych.
Przyprawy konwencjonalne natomiast zawierały
większą sumę flawonoidów. Ze względu na wysoką zawartość
ważnych dla zdrowia związków bioaktywnych zioła z upraw
ekologicznych powinny stanowić element wzbogacający dietę
i być polecane w profilaktyce zdrowotnej.
The aim of this article was to compare the antioxidant substances
content in the herbal spices coming from organic and
conventional production. The analyzes were done on four
kind of dry spices available on the Polish market: marjoram,
oregano, lovage and cumin. The following parameters were
determined in herbs: dry matter by drying at 105 oC, vitamin
C by the titration method and phenols content by the HPLC
method. The results showed that the organic spices contained
significantly more of dry matter, total phenolic acids, and
vitamin C. Conventional spices contained more of total flavonoids.
Herbal spices coming from the organic production
create a valuable source of bioactive compounds and should
be recommended as a preventive treatment.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00