Tłuszcz zawarty w skórach łososi to cenny naturalny olej
rybny. Jest on bogaty w n-3 wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
dlatego też skóry z łososi stanowią dobry surowiec do
pozyskiwania z nich oleju. Celem przeprowadzonych badań
było sprawdzenie możliwości pozyskiwania oleju z wędzonych
skór łososi, w procesie ekstrakcji. Bezpośrednio przed
ekstrakcją skóry poddano procesowi mizdrowania (usunięciu
podskórnej tkanki mięsno-tłuszczowej).
Fat contained in the skins of salmon is valuable fish oil. It is
rich in n-3 polyunsaturated fatty acids, therefore the skin of
the salmon is a good source of fish oil. The aim of the study
objective was to determine the possibility of using smoked
salmon skins subjected to the process of fleshing (removal
of subcutaneous meat and fat tissue) in the process of oil
extraction.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00