Celem artykułu jest przedstawienie ogólnych informacji dotyczących
składu dziesięciu rodzajów orzechów. Opisano
zawartość poszczególnych składników, tj. tłuszczu (wraz ze
składem kwasów tłuszczowych), wody, białka (wraz z oceną
jakości białka na podstawie dostępności aminokwasów egzogennych),
węglowodanów, rozróżniając cukry proste i błonnik
pokarmowy. Podano również cały wachlarz pierwiastków
mineralnych, witamin oraz substancji przeciwutleniających.
Orzechy to żywność wysokoenergetyczna, o bogatych walorach
żywieniowych. Większość rodzajów orzechów cechuje
się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych,
a na szczególne uznanie zasługują orzechy włoskie, w których
stosunek kwasu linolowego do α-linolenowego jest na poziomie
4:1. Orzechy to również znakomite źródło białka wysokiej
jakości, żelaza, magnezu, fosforu i cynku oraz substancji
przeciwutleniających. Dzięki tym walorom orzechy mają
uznane miejsce w prewencji chorób układu krążenia.
The aim of this article is to present current knowledge about
nutritional value of ten types of nuts.
The content of various components, such as fat (together with
the composition of fatty acids), water, protein (including an
assessment of the quality of protein based on the availability
of essential amino acids), carbohydrates, monosaccharides,
fiber, mineral elements, vitamins and antioxidants were
described.
Nuts are the calorie dense food with high nutritional value .
Most of them have a high content of unsaturated fatty acids
and additionally walnuts presents nutritionally expected ratio
of linoleic acid to α-linolenic acid at 4:1. Nuts are also
an excellent source of high quality protein, iron, magnesium,
phosphorus, zinc and antioxidants. The above mentioned
characteristics make the nuts considered as beneficial in the
prevention of cardiovascular disease.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00