Systemy certyfikacji żywności jako warunek wzrostu wymiany handlowej mięsa wołowego z Turcją Food certification systems as a necessary condition to obtain increase of beef trade with Turkey
Według danych Tureckiego Ministerstwa Rolnictwa popyt na
żywność wzrastał w latach 2007-2012 o 14%, a w kolejnych
latach po ok. 6% rocznie [6]. Tendencja ta ma się utrzymać
także w latach 2016-2017. Polska w ostatnim okresie zajmuje
18 miejsce pod względem importu oraz 21 pod względem
eksportowym wśród partnerów wymiany handlowej Turcji
[10]. W wyniku wieloletniej pracy hodowców i przemysłu
mięsnego, polska wołowina odznacza się określonymi cechami
sensorycznymi i walorami odżywczymi, w tym odpowiednim
poziomem kruchości oraz soczystości, a przy tym zachowuje
wysoką, a co najważniejsze powtarzalną jakość. Dobra
perspektywa wielopłaszczyznowej współpracy z Turcją wynika
także z bardzo zbliżonej kultury biznesu producentów europejskich,
w tym polskich i tureckich oraz doświadczeń nabytych
we współpracy w świecie biznesu. Stabilny i relatywnie
szybki rozwój tureckiej gospodarki, perspektywa przystąpienia
do Unii Europejskiej i postępujący wzrost poziomu zamożności
tureckiego społeczeństwa stwarza duże możliwości
eksportu polskiego mięsa wołowego na rynek Turcji.
According to the data of the Turkish Ministry of Agriculture,
the food demand increased both during the 2007-2012 period
(14%) and during following years (6% per year). The tendency
is expected to be observed also during 2016-2017 period.
Poland, among Turkey trade partners, is currently 18th
country in the classification of import and 21st country in the
classification of export. As a result of many years of meat industry
development, Polish beef is characterized by specific
sensory features and nutritional value, while especially important
is its tenderness and juiciness, as well as is characterized
by high and repeatable quality. The prospect of multi-
dimensional cooperation with Turkey results also from the
similar business culture of European traders (including Polish
and Turkish ones) and experiences associated with business
cooperation. The stable and relatively fast development
of Turkish economy, the chance of joining European Union
and increase of the wealth of Turkish society are factors resulting
in possibilities of increasing export of Polish beef to
Turkey.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00