Pszenżyto uznawane jest powszechnie jako doskonałe zboże
paszowe, a sprzyja temu bardzo korzystny skład chemiczny
ziarna i jego cechy uprawowe. Stale zwiększa się zainteresowanie
tym nowym zbożem, co w efekcie powoduje, że, chociaż
wolno, ale ciągle wzrasta powierzchnia uprawy, a pszenżyto
staje się konkurencyjne dla żyta. W artykule omówiono
możliwości technologicznego wykorzystania ziarna pszenżyta
w wielu branżach przemysłu spożywczego, a przede wszystkim
w młynarstwie i piekarstwie oraz branżach pokrewnych.
Nie mniej, ziarno pszenżyta może być również wykorzystane
w innych kierunkach przetwórstwa, np. w gorzelnictwie, czy
ogólnie w procesach fermentacyjnych. Badania nad technologicznym
wykorzystaniem ziarna pszenżyta zostały zapoczątkowane
w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Były
prowadzone w wielu ośrodkach naukowych w kraju i w efekcie
przyniosły wiele konkretnych rozwiązań.
Triticale is widely recognised as the perfrct feeding cereal
due to is very favourable chemical composition of the grain
and cultivation features of the cereal. The interest in this
cereal keeps growing resulting in constant although not very
rapid increase of the cultivation area and the triticale becomes
a competition to rye. The article discusses the technical
possibilities to utilize the triticale grain in numerous variaties
of food industry, but in particular in milling, baking and
alike. Nevertheles the triticale grain can also be utilized in
other varieties of food industry such as alcohol production
or other fermentation uses. The research on the technological
applicability of triticale started in seventies. It was conducted
in numerous scientific institutes in the country and resulted
in a number of concrete solutions.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00