W odpowiedzi na chemizację rolnictwa konwencjonalnego, jak również wzrastający popyt na miód ekologiczny, obserwuje się w ostatnich latach wzrost zainteresowania ekologiczną produkcją pszczelarską. Jest to metoda szczególnie przyjazna dla pszczół i pozwala na zminimalizowanie ryzyka kumulacji skażeń w ich organizmach oraz w produktach przez nie wytwarzanych. W pracy przedstawiono wymogi dotyczące ekologicznej produkcji pszczelarskiej ustanowione w rozporządzeniach Unii Europejskiej.
As a response to growing use of chemicals in conventional agriculture and to the increasing demand for organic honey, organic beekeeping methods have become popular in recent years. These methods are considered friendly for bees and, at the same time, minimize the risk of accumulation of contaminants in bee products. The paper presents the requirements for organic beekeeping according to current European Union regulations.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00