Wykorzystanie mikroskopii elektronowej i analizy komputerowej obrazu w badaniach mikrostruktury żywności® The use of electron microscopy and computer image analysis in the study of food microstructure®
Struktura jest bardzo ważną cechą charakterystyczną dla
różnych rodzajów żywności, dlatego też zachowanie jej odpowiedniej
formy, bądź możliwość jej modyfikowania są
głównym celem wszystkich stosowanych metod przetwarzania.
Jest również podstawowym czynnikiem wpływającym
na ocenę jakości owoców i warzyw. Do badań nad właściwościami
fizycznymi żywności coraz częściej wykorzystywana
jest mikroskopia oraz komputerowa analiza obrazu jako
nie inwazyjne metody obrazowania cech struktury żywności.
The structure is a very important characteristic characteristic
for various types of food, and therefore the preservation
of its appropriate form or the possibility of modifying it is
the main goal of all the processing methods used. It is also
a basic factor affecting the assessment of fruit and vegetable
quality. Research into physical properties of food increasingly
uses microscopy and computer image analysis as noninvasive
methods of imaging food structure characteristics.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00