Przeestryfikowanie mieszanin tłuszczu gęsiego z olejem rzepakowym w obecności lipazy z Rhizomucor Miehei Interesterification of goose fat and rapeseed oil mixtures catalyzed by Rhizomucor Miehei lipase
Celem pracy była próba poprawy właściwości żywieniowych
i funkcjonalnych tluszczu gęsiego na drodze przeestryfikowania
enzymatycznego z olejem rzepakowym. Mieszaninę
tłuszczu gęsiego i oleju rzepakowego o składzie wagowym
1:1 przeestryfikowano w obecności preparatu enzymatycznego
Lipozyme RM IM. Reakcję prowadzono w 40o
C przez 2,
4, 8 i 24 godziny. W mieszaninach przed i po przeestryfikowaniu
oznaczano liczbę kwasową, zawartość frakcji polarnej,
skład kwasów tłuszczowych i ich rozkład pomiędzy pozycje
sn-1,3 i sn-2 triacylogliceroli. W wyniku przeestryfikowania
stwierdzono wzrost zawartości wolnych kwasów tłuszczowych
i frakcji polarnej. Zmodyfikowane triacyloglicerole
tłuszczu gęsiego zostały wzbogacone w kwasy wielonienasycone
(linolowy i linolenowy), natomiast charakteryzowały
się obniżoną zawartością kwasu palmitynowego. Przeestryfikowanie
z udziałem preparatu Lipozyme RM IM zachodziło
w pozycjach zewnętrznych triacylogliceroli.
The objective of this study was to improve nutritional and
functional quality of goose fat by enzymatic interesterification
with rapeseed oil. The goose fat and rapeseed oil mixtures
(1:1 w/w) interesterification process was carried out
for 2, 4, 8 and 24 hours, at 40o
C, in the presence of enzymatic
preparation Lipozyme RM IM. The following parameters
were determined in the mixtures prior to and after the
interesterification process accomplished: acid value, polar
fraction content, fatty acids composition and the sn-2 and
sn-1,3 distributions of fatty acids in the triacyglycerols.
It was stated that interesterification process resulted in the
increase in both the free fat acids content and polar fraction
content. The interesterified lipids (TAG) were enriched
by polyunsaturated fatty acids (18:2 and 18:3), however the
palmitic acid decreased. Because of the positional specifity
of the enzyme, interesterification occurred here only in sn-
1,3 positions of the triacylglycerols molecules.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00