Tytuł pozycji:
Aktywność wody w otrębach i śrutach zbożowych
- Tytuł:
-
Aktywność wody w otrębach i śrutach zbożowych
Water actiyity in bran and cereal middlings
- Autorzy:
-
Dec, D.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/227582.pdf
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
- Źródło:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2011, 1; 46-49
0867-793X
2719-3691
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy zaprezentowanej w artykule było określenie aktywności wody i jej zawartości w otrębach i śrutach zbożowych wytwarzanych w gospodarstwach na bazie własnych zbóż i nasion roślin strączkowych oraz w otrębach i śrutach zakupionych. Na podstawie wskaźnika aktywności wody dokonano analizy zagrożeń mikrobiologicznych, jakie mogą być wywołane przez bakterie, drożdże lub pleśnie. W większości badanych otrąb i śrut zbożowych aktywność wody aw była na poziomie od 0,75 do 0,60. W tym zakresie głównie rozwijają się pleśnie. Grzyby pleśniowe wytwarzają mikotoksyny, które są szkodliwe dla ludzi I zwierząt. Natomiast w śrutach poekstrakcyjnych (sojowej, rzepakowej i słonecznikowej) aktywność wody była niska i wynosiła poniżej 0,46.
The aim ofthis study was to determine the water activity and moisture content in feedstuffs on farms on the basis oftheir own cereal andlegume seeds. On this basis, the analysis of microbiological hazards that may be caused by bacteria, yeasts or molds. In majority ofthe cereal grit water activity was at a levelfrom 0.75 to 0.60. In this respect, the water activity mainly grow mold. Molds produce mycotoxins are developing that are harmful to humans and animals. However, in animalfeed (soybean, rapeseed and sunflower), water activity was Iow and was be Iow 0.46.