Wpływ czynników technologiczno-technicznych na jakość mięsa odzyskiwanego z odpadów poprodukcyjnych z karpi (Cyprinus carpio) The effects of technological and technical factors for quality separates meat from carp (Cyprinus carpio) wastes
W pracy zaprezentowanej w artykule zbadano wpływ metod
separacji na wielkość odzysku mięsa odizolowanego z krę-
gosłupów po filetowaniu karpi. Odzysk mięsa z kręgosłupów
prowadzono metodą separacji ręcznej i mechanicznej (separator
bębnowy typu B-603 firmy „Baader” oraz separator
ślimakowy model Super 19 firmy „Paoli”). Oznaczono podstawowy
skład chemiczny odzyskanego mięsa w tym zawartość
suchej masy, tłuszczu, białka i popiołu oraz określono
skład kwasów tłuszczowych w tłuszczu surowego mięsa. Dokonano
oceny jakości sensorycznej odseparowanego mięsa
za pomocą opracowanej skali ocen.
In this study the effect of separation method for the volume of
meat recovered from backbones after filleting carp was analyzed.
Meat isolated from backbones was separated manually
and mechanically (type B-603, Baader drum separator
and model Super 19, Paoli, cochlear separator).
In the recovered meat the chemical composition including
the content of dry matter, fat, protein, ash and determined
the composition of fatty acids in the fat of raw meat was analyzed.
Sensory quality from backbones separated meat was
performed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00