Deklarowana a oznaczona analitycznie zawartość składników odżywczych w różnych rodzajach orzechów® Labelled and analytically determined content of nutrients in various nut types®
W pracy zaprezentowanej w artykule dokonano oceny porównawczej
zawartości podstawowych składników odżywczych
oznaczonych analitycznie w różnych rynkowych orzechach
jadalnych wobec zawartości deklarowanych na etykietach
opakowań jednostkowych. Zawartość tłuszczu oznaczona
analitycznie była zbliżona do wartości deklarowanych w przypadku
3 rodzajów orzechów (macadamia, laskowe, włoskie),
a w przypadku czterech pozostałych rodzajów takiej zależności
nie uzyskano. Spośród siedmiu badanych rodzajów orzechów,
pięć spełniało deklarowane zawartości białka, a pozostałe
dwa rodzaje orzechów (włoskie i laskowe) charakteryzowały
się jego niższą zawartością niż deklarowana. Z punktu widzenia
konsumenta ważna jest wartość energetyczna orzechów,
która wynika przede wszystkim z zawartości tłuszczu. Pod tym
względem orzechy można podzielić na dwie grupy: zawierające
powyżej 55% tłuszczu (brazylijskie, laskowe, piniowe
i włoskie) oraz zawierające poniżej 50% tłuszczu (macadamia,
nerkowce i pistacjowe). Praktycznie wszystkie badane
orzechy można uznać za dobre źródło witaminy E, tiaminy
(wit. B1) oraz magnezu. Najlepszym źródłem żelaza okazały
się orzechy piniowe, brazylijskie i pistacjowe. We wszystkich
orzechach zwraca uwagę dość wysoka zawartość fosforu, którego
obecność w diecie jest dość kontrowersyjna.
In the paper presented in the article a comparative assessment
of the content of basic nutrients in various edible nuts
available in the marketplace. The content of these nutrients
was also determined analytically. The analytically determined
fat content was similar to the declared values for three types
of nuts (macadamia nuts, walnuts and hazelnuts), and in case
of the other four types such correlation was not obtained.
Among the seven types of nuts tested, five met the declared
protein content, and the other two types of nuts (walnuts and
hazelnuts) were characterized by a lower protein content than
the values declared on the label. From the consumer’s point
of view, the energy value of nuts, resulting mainly from fat
content, is important. In this respect, nuts can be divided into
two groups: containing more than 55% fat (brazil nuts and
pine nuts, hazelnuts and walnuts) and containing less than
50% fat (macadamia and cashews and pistachios). Virtually
all the nuts tested can be considered a good source of vitamin
E, thiamine (vitamin B1) and magnesium. Pine nuts, pistachios
and Brazil nuts proved to be the best sources of iron. The quite
high content of phosphorus in all types of nuts should be noted
as its presence in a diet is quite controversial.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00