Charakterystyka Miłki abisyńskiej i możliwości jej wykorzystania w przetwórstwie zbóż® Characteristic of Teff and possibilities of use in cereal processing®
W wielu krajach pieczywo jest podstawowym i najważniejszym
produktem spożywczym dla wszystkich grup społecznych.
Wypiekane jest z ciasta, w skład którego wchodzą:
mąka pszenna lub żytnia (względnie obie), woda, drożdże
piekarskie i sól. Oprócz wymienionych surowców mogą być
wykorzystane inne, których zadaniem jest poprawa wartości
odżywczej pieczywa, poprzez podwyższenie w nim zawartości
wielu, deficytowych, a niezbędnych składników. Ostatnio,
popularnymi dodatkami do pieczywa są mąki ze zbóż niechlebowych
lub nasion tzw. pseudozbóż względnie produkty
z nich otrzymane. Takim potencjalnym dodatkiem może być
także mąka uzyskana z nasion miłki afrykańskiej (teff), uznawanej
za jedno z najstarszych zbóż wywodzących się z Afryki
Północnej.
In many countries, bread is the basic and the most important
food product for all social groups. It is baked from a dough
consisting of: wheat flour or rye flour (or both), water,
baker’s yeast and salt. One may also use other raw materials
in order to improve the nutritional value of bread by increasing
the content of many, scarce, and necessary ingredients
in it. Recently, popular additions to bread include flours from
non-cereal cereals, or seeds, socalled pseudocereals or products
obtained from them. Flour obtained from the seeds of
the Teff, considered one of the oldest North African cereals
is one of them.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00