Zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem syropu wysokofruktozowego w produkcji żywności Health risks associated with the high fructose corn syrup use in food manufacturing
Syrop wysokofruktozowy jest powszechnie stosowany w wielu
produktach spożywczych, głównie w napojach i słodyczach,
czy nawet produktach mięsnych i przetworach mlecznych,
częściowo wypierając sacharozę. Pełni w nich funkcję
teksturotwórczą, nadaje smak i aromat, a także przedłuża
trwałość. Wyniki badań wskazują, że powszechne stosowanie
syropu fruktozowego i związane z tym wysokie spożycie fruktozy
zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób. Długoterminowe
negatywne skutki mogą obejmować zmiany poziomu hormonów
insuliny i leptyny, zmiany apetytu oraz metabolizmu
wątrobowego, prowadząc do rozwoju insulinooporności, cukrzycy,
otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.
High fructose corn syrup is commonly used in many food
products, such as beverages, sweets or even meat and milk
products, partially replacing sucrose. It functions as the firming
factor, provides taste and aroma as well as increases
shelf-life of products. According to current studies it has an
influence on the development of many diet related diseases.
Long-term adverse consequences of the high fructose corn
syrup consumption may include changes in hormone level
insulin and leptin, changes in appetite and liver metabolism,
leading to the development of insulin resistance, diabetes,
obesity and cardiovascular diseases.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00