W artykule zaprezentowano informacje dotyczące wyrobów
typu islandzkiego określanych jako skyr, które stanowią jedną
z innowacji w segmencie produktów mlecznych na polskim
rynku. Celem pracy była analiza preferencji konsumenckich
dotyczących wybranych wyrobów typu islandzkiego z wsadem
owocowym oraz próba oceny, czy wyroby tego typu są akceptowane
przez konsumentów. Dokonano szczegółowej analizy
składu wybranych do badań produktów, pochodzących od
trzech różnych producentów. Wykazano różnice między nimi
wykorzystując metodę trójkątową oraz zbadano preferencje
konsumentów stosując metodę skalowania. Wyniki badań
wskazały, że badane produkty różniły się między sobą istotnie,
pomimo iż należały do wyrobów tego samego typu. Były one
atrakcyjne dla konsumentów pod względem sensorycznym i
mogą stanowić wartościowy składnik diety, głównie z uwagi
na zawartość białka, witamin oraz minerałów.
In this work the information regarding Icelandic type products
known as skyr, which are one of the innovations in the
dairy products segment on the Polish market was presented.
The aim of the study was to analyze consumer preferences regarding
selected Icelandic type products with fruit input and
to try to assess whether products of this type are accepted by
consumers. A detailed analysis of the composition of products
selected for testing from three different manufacturers was
performed. Differences between them were shown using the
triangle method and consumer preferences were tested using
the scaling method. The results of own research indicate that
the tested products may differ significantly, even though they
belong to products of the same type. These products are attractive
to consumers in sensory terms and can be a valuable
component of the diet, mainly due to the content of protein,
vitamins and minerals.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00