Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Znaczenie tłuszczu dla ssących prosiąt

Tytuł:
Znaczenie tłuszczu dla ssących prosiąt
Importance of fat for suckling piglets
Autorzy:
Mirowski, Adam
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/22175381.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna
Tematy:
trzoda chlewna
lipidy
lochy
mleko lochy
suplementacja
prosięta ssące
prosięta
tłuszcz paszowy
żywienie zwierząt
zawartość tłuszczu
dodatki tłuszczowe
lipids
fat
supplementation
sow diet
suckling piglets
Źródło:
Życie Weterynaryjne; 2020, 95, 11; 701-703
0137-6810
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Piglets are born with low body energy stores. Their serum lipid concentrations rise significantly only after the first feeding. Piglets with higher fat content are more likely to survive and thrive the suckling period. Fat supplementation during late gestation and lactation period can increase lipid concentrations in sow colostrum and milk. Piglets nursed by sows fed diets with added fat can achieve higher weight gain. The type of fat added to the sows’ diet influences growth and development of their progeny. The aim of this paper was to present the aspects connected with importance of fat for suckling piglets.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies