Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yield of white mustard grown as stubble crop depending on the methods of field preparation and seed sowing

Tytuł:
Yield of white mustard grown as stubble crop depending on the methods of field preparation and seed sowing
Plonowanie gorczycy białej uprawianej w międzyplonie ścierniskowym w zależności od sposobów przygotowania roli i wysiewu nasion
Autorzy:
Wilczewski, Edward
Harasimowicz-Hermann, Grażyna
Sokol, Beata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2216693.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Tematy:
broadcast sowing
simplified cultivation
stubble crop
white mustard
zero cultivation
gorczyca biała
międzyplon ścierniskowy
siew rzutowy
uprawa uproszczona
uprawa zerowa
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2019, 18, 2; 63-75
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background. In order to sustain agrocenosis biodiversity and high soil richness, under the conditions of production intensification and specialisation, it is justified to search for simplified technologies of stubble crop cultivation that would make it possible to grow it on a wider scale. The aim of the work was to determine the possibility to simplify the technology of white mustard cultivation as a stubble crop and to evaluate the effect of possible simplifications on plant yield. Material and methods. Field experiment was carried out at the Research Station in Mochełek near Bydgoszcz in the years 2010–2012, on lessive soil of very good rye complex. The experimental factors were soil cultivation and seed sowing methods: A – traditional ploughing with seed drilling, B – simplified: stubble discing, broadcast sowing, C – simplified: stubble discing, broadcast sowing with a 20% increase in the sowing amount, D – broadcast sowing before winter wheat harvest, E – broadcast sowing before winter wheat harvest with a 20% increase in the sowing amount. Seed sowing on plots A, B, and C was carried out between August 16th and 18th, and on plots D and E on July 20 th. Results. In the study period, very high precipitation occurred in July and August. In the conditions of excessive soil moisture, the yield from white mustard was relatively low: from 1.18 Mg∙ha-1 on plots with simplified cultivation to 1.56 Mg∙ha-1 on plots with traditional cultivation. The highest dynamics of the yield increase was found in the period between the 4th and 6th week after emergence of plants cultivated traditionally and between the 4th and 8th week after emergence in the simplified soil tillage option. Simplified soil cultivation resulted in a significant decrease in the yield of white mustard green and dry matter in comparison with traditional cultivation. Conclusion. Simplification of soil cultivation for white mustard grown as stubble crop is possible, although it affects negatively green and dry matter yield. Replacing traditional ploughing and seed drilling with stubble discing and broadcast sowing caused a very significant decrease in the yield of white mustard green and dry matter. White mustard responded relatively well to broadcast sowing carried out before winter wheat harvest.

Dla podtrzymania bioróżnorodności agrocenoz i wysokiej urodzajności gleby, w warunkach intensyfikacji i specjalizacji produkcji, uzasadnione jest poszukiwanie uproszczonych technologii uprawy międzyplonów ścierniskowych, pozwalających na ich stosowanie na szerszą skalę. Celem badań było określenie możliwości uproszczenia technologii uprawy gorczycy białej w międzyplonie ścierniskowym oraz ocena wpływu tych uproszczeń na plonowanie rośliny. Badania polowe przeprowadzono w Stacji Badawczej w Mochełku koło Bydgoszczy w latach 2010–2012, na glebie płowej, należącej do kompleksu żytniego bardzo dobrego. Czynnikiem doświadczenia był sposób przygotowania roli i siewu: A – tradycyjny orkowy, z siewem rzędowym nasion, B – uproszczony – talerzowanie ścierniska, siew rzutowy nasion, C – uproszczony – talerzowanie ścierniska, siew rzutowy nasion ze zwiększoną o 20% ilością wysiewu, D – siew rzutowy nasion przed zbiorem pszenicy ozimej, E – siew rzutowy nasion przed zbiorem pszenicy ozimej ze zwiększoną o 20% ilością wysiewu. Siew nasion w obiektach A, B i C wykonywano w terminie 16–18 sierpnia, a w obiektach D i E 20 lipca. W okresie badań wystąpiły bardzo wysokie opady w lipcu i sierpniu. W warunkach nadmiaru wilgoci plonowanie gorczycy białej było na relatywnie niskim poziomie – od 1.18 Mg∙ha-1 w obiektach z uprawą uproszczoną do 1.56 Mg∙ha-1 po zastosowaniu uprawy tradycyjnej. Uproszczenie uprawy roli skutkowało istotnym zmniejszeniem plonu zielonej i suchej masy gorczycy białej w porównaniu z uprawą tradycyjną. Najwyższą dynamikę gromadzenia plonu stwierdzono w okresie od 4. do 6. tygodnia po wschodach roślin uprawianych w technologii tradycyjnej oraz od 4. do 8. tygodnia po wschodach w wariancie z uproszczoną uprawą gleby. Uproszczenie uprawy roli pod gorczycę białą uprawianą w międzyplonie ścierniskowym jest możliwe, jednak wpływa ono negatywnie na plon zielonej i suchej masy. Zastąpienie klasycznej uprawy orkowej i siewu rzędowego talerzowaniem ścierniska i siewem rzutowym spowodowało bardzo istotne zmniejszenie plonu zielonej i suchej masy gorczycy białej. Gorczyca biała relatywnie dobrze reagowała na siew rzutowy wykonywany przed zbiorem pszenicy ozimej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies