The content of phosphorus and potassium mixtures of field pea and spring tritcale determine the quality of green mass Zawartość fosforu i potasu w mieszankach grochu siewnego z pszenżytem jarym uprawianych na zieloną masę
Background. The cultivation of mixtures of legume and cereal can bring many benefits to agriculture, among others it can provide good quality roughage for direct feeding in the form of green fodder. The aim of this study was to evaluate the effect of the share of components in the mixture of field pea with spring triticale and the harvest date on the content of phosphorus and potassium in green matter. Material and methods. The field experiment was conducted in 2016–2018 and two factors were studied: I – the proportion of components in the mixture: field pea – clean sowing, spring triticale – clean sowing, field pea 75% + spring triticale 25%, field pea 50% + spring triticale 50%, field pea 25% + spring triticale 75%; II – harvesting date: flowering stage of field pea, flat green pod stage of field pea. Results. The highest content of phosphorus and potassium was found in field pea, while among the mixtures, in the one with 75% of field pea and 25% of spring triticale. A higher content of the mineral elements in question was found in mixtures harvested at the field pea flowering stage compared with mixtures harvested at the stage of the flat green pod of field pea. Conclusion. The most favourable concentration of phosphorus and potassium in green matter is provided by a mixture with 75% of field pea and 25% of spring triticale harvested at flowering stage of field pea.
Uprawa mieszanek bobowato-zbożowych może przynieść wiele korzyści rolnictwu, między innymi mogą
one stanowić dobrej jakości paszę objętościową do bezpośredniego skarmienia w postaci zielonki. Celem
badań była ocena wypływu udziału komponentów w mieszance grochu siewnego z pszenżytem jarym oraz
terminu zbioru na zawartość fosforu i potasu w zielonej masie. Doświadczenie polowe przeprowadzono
w latach 2016–2018. Badano dwa czynniki: I – udział komponentów w mieszance: groch siewny – siew
czysty, pszenżyto jare – siew czysty, groch siewny 75% + pszenżyto jare 25%, groch siewny 50% + pszenżyto
jare 50%, groch siewny 25% + pszenżyto jare 75%; II – termin zbioru: faza kwitnienia grochu siewnego, faza
płaskiego zielonego strąka grochu siewnego. Najwyższą zawartość fosforu i potasu ujawniono w grochu
siewnym, zaś spośród mieszanek – w mieszance o 75% udziale grochu siewnego i 25% udziale pszenżyta
jarego. Wyższą zawartość omawianych składników mineralnych wykazywały mieszanki zebrane w fazie kwitnienia grochu siewnego w porównaniu z mieszankami zebranymi w fazie płaskiego zielonego strąka
grochu siewnego. Najkorzystniejszą koncentrację fosforu i potasu w zielonej masie zapewnia mieszanka
z 75% udziałem grochu siewnego i 25% udziałem pszenżyta jarego, zebrana w fazie kwitnienia grochu
siewnego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00